Als je weleens op vakantie bent geweest naar Griekenland dan ben je vast wel bekend met de Griekse keuken. Op het moment dat dat niet het geval is dan kan je toch makkelijk een vakantiegevoel bij je thuis tevoorschijn toveren met deze heerlijke Griekse gerechten die je zeker eens geprobeerd moet hebben. Het meeste Griekse eten is eenvoudig en gemaakt met maar enkele ingrediënten. Ideaal dus als je ook graag budgetvriendelijk wilt koken.
Griekse salade
De bekende Griekse salade wordt in Griekenland vaak een dorpssalade genoemd. De ingrediënten die hierin verwerkt worden zijn tomaten, komkommer, feta kaas, olijven, oregano, ui en extra vierge olijfolie. Soms wordt hier nog groene paprika aan toegevoegd.
Souvlaki
Souvlaki zijn spiesjes die meestal gemaakt worden van vlees op de grill. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor kippenvlees of varkensvlees. Ook vind je in sommige gevallen lamsvlees en kalfsvlees terug. Er worden van origine hooguit oregano kruiden overheen gestrooid en citroensap na de bereiding. In sommige gevallen wordt het vlees afgewikkeld met stukjes ui of paprika zoals bij een shaslick. Het vlees wordt als een spiesje geserveerd met brood of in een pita.
Pita gyros
Gyros is een gerecht dat vaak wordt geassocieerd met typisch Grieks eten, maar over het algemeen kiezen Grieken zelf eerder voor souvlaki dan gyros. Gyros wordt meestal gemaakt van varkensvlees en in sommige gevallen van andere soorten vlees. Het wordt geserveerd in een mixed grill als basisonderdeel of in een pita gyros met friet, tomaten, sla en komkommer. Er wordt vaak gekozen voor tzatziki als saus.
Gehaktballetjes in tomatensaus
Gehaktballetjes in tomatensaus zijn ook een bekend gerecht in Griekenland. De basis van de gehaktballen bestaat meestal uit varkensgehakt of een mix van varkensgehakt met rundvleesgehakt. De kruiden die het meest gebruikt worden zijn knoflook, ui, peper, oregano, peterselie en/of zout. Iedere Griek heeft er zijn eigen recept van oma voor.
Fava
Dit gerecht kan je een beetje vergelijken met hummus. Van origine wordt het gemaakt met fava bonen, maar tegenwoordig wordt het meestal gemaakt met gele spliterwten. Het wordt gemixt met ui, knoflook en wederom afhankelijk van wat er aangehouden wordt vind je er bijvoorbeeld wortel, oregano of peterselie in terug. Het wordt geserveerd met rauwe rode ui, extra vierge olijfolie en citroensap. Soms voegt men er ook kappertjes aan toe.
Griekse koffie
Grieken zijn gek op koffie en hun ontbijt bestaat vaak uit ijskoffie. De meest bekende soorten ijskoffie die tegenwoordig gedronken worden zijn Freddo Espresso of Freddo Cappuccino of Frappe. Freddo espresso en cappuccino hebben espresso als basis dat gemixt wordt met ijsblokjes en suiker. Frappe heeft oploskoffie als basis. Uiteraard wordt er ook nog vaak echte Griekse koffie gedronken, dit is te vergelijken met sterke Turkse koffie.