Wat zijn nu echt typische Nederlandse gerechten? Je beseft vaak niet wat je mist aan het Nederlandse eten wat je thuis eet totdat je op vakantie gaat en ineens zin krijgt in iets wat op vakantie niet te krijgen is. Nederland heeft veel verschillende soorten gebak en een aantal typisch eten zoals haring. Nederlandse gerechten kan je waarschijnlijk wel voor een weekje missen zoals stamppot of een simpele maaltijd met aardappels, groente en vlees. Toch zal het je verbazen hoeveel mensen dit soort eten alsnog dagelijks eten, ondanks onze multiculturele samenleving en keuken.
Nederlands gebak en zoetigheden
Typisch Nederlands gebak en zoetigheden zijn onder andere de bekende stroopwafels. Deze heerlijk wafels met karamelvulling is vaak iets wat je niet gemakkelijk ergens anders terugvindt. Toch staan ze tegenwoordig bij veel Starbucks vestigingen op de menukaart. Drop is ook een typisch Nederlands ding en de meeste mensen die het niet kennen zullen vies opkijken bij de aanblik of smaak ervan. Wie gaat er nu een zwart raar ding voor zijn lol eten? Iets toegankelijker zijn dropjes gecombineerd met winegums vanwege de kleuren en fruitsmaakjes. Speculaas is iets wat veel mensen ook erg kunnen waarderen. Limburgse vlaai, Bossche bollen of een tompouce zal je ook niet gemakkelijk buiten Nederland terugvinden. Al kan je jezelf nog verbazen over de tompouce, er zijn vele varianten hierop terug te vinden in andere landen.
Hartig gebak
Hartig gebak is iets waar de meeste Nederlanders graag een rondje voor omlopen langs de bakker. Oliebollen met oud en nieuw, een Brabants worstenbroodje of een saucijzenbroodje zijn toch wel heerlijke snacks waar je vaak mee opgegroeid bent. Broodjes of bladerdeeg met worst vind je overigens in veel landen terug, maar ze zijn niet vergelijkbaar met onze echte worstenbroodjes of saucijzenbroodjes. Of wat denk je van een frikandelbroodje? Dat is pas echt typisch Nederlands en zal je nergens anders tegenkomen.
Andere Nederlandse snacks en eten
Kaas eten wij op brood of als een snack en echte Nederlandse kaas is toch wel erg lekker. In het buitenland vind je vele varianten op kaas terug, maar bijvoorbeeld fenegriek kaas of komijnekaas zal je niet snel bij een winkel in het buitenland kunnen vinden. Bitterballen, kroketten, frikandellen of andere snacks uit de frituur helaas ook niet. Dit is toch wel iets wat je mist bij je biertje op het terras ondanks dat andere landen vaak mezes of tapas hebben. Het is toch niet hetzelfde als onze lekkere Nederlandse snacks of friet met een dikke klodder mayonaise. Of wat denk je van een bord snert in de winter als het koud is? Zuurkool met rookworst? Hutspot of een andere soort stamppot? Gelukkig kan je dit gemakkelijk zelf bereiden als je er echt zin in hebt. Ditzelfde geldt voor poffertjes.