Wie geniet er niet van een heerlijke steak? Het beste stukje rundvlees is dan ook ontzettend veelzijdig. Je kan het bakken, braden, grillen, tot tartaar snijden, … Er zijn verschillende soorten steaks, elk met zijn unieke eigenschappen.
Smaakbom op je BBQ
Een onterecht minder bekende steak is de bavette. De bavette komt uit de flank van het rund en is dus altijd in beweging geweest. Hierdoor is het mager vlees met een wat grovere structuur. Het flankstuk barst van de smaak en leent zich er perfect toe om gegaard te worden op de BBQ. De bavette is het lekkerst wanneer hij afkomstig is van een kwalitatief hoogstaande rundersoort, zoals de Black Angus, Wagyu of Limousin. Dit stuk vlees is lang en plat, waardoor je er ook rollades mee kan maken. Het allerbelangrijkste bij het bereiden van een stuk bavette, is dat je hem correct snijdt. Je moet steeds haaks op de draad van het vlees snijden, anders wordt dit edel stukje rundvlees een taaie schoenzool.
Stoere steak
Een ander ontzettend smaakvol stukje van het rund is de entrecote of het tussenribstuk. Het is een stevige, heerlijke steak met een vetrandje aan. Snij dit vetrandje er zeker niet af wanneer je je entrecote nog moet bereiden; het bepaalt voor een groot deel mee de smaak van je vlees en zorgt ervoor dat het vlees niet uitdroogt. Kies bij de aankoop van je tussenribstuk ook altijd voor een hoogstaande rundersoort, zoals Limousin of Black Angus. In tegenstelling tot de langwerpige, eerder wat smalle bavette, is een entrecote een stevig stuk vlees van zo’n twee centimeter dik. Het leent zich prima voor een oer klassieke, maar o zo lekkere steak bearnaise met verse frietjes en een fris slaatje.
Koop je vlees online
Heb je geen zin om aan te schuiven bij de lokale beenhouwerij? Je kan de beste steaks ook online bestellen. Als je dit voor 10 uur ’s ochtends doet, kan je ’s avonds al een steak op de BBQ gooien. Je kan kiezen uit een enorm overzicht van verschillende soorten steaks en uit verschillende runderrassen. Wanneer je een soort steak kiest, zoals een entrecote, kan je kiezen van welk runderras deze entrecote afkomstig moet zijn. Je zult zien dat elk ras haar eigen eigenschappen heeft. Vervolgens kies je de hoeveelheid die je nodig hebt.
Het vlees wordt vacuüm verpakt en ‘flashfrozen’. Dat wil zeggen dat het binnen het uur ingevroren wordt. Het voordeel hiervan is dat je steak zijn smaak, kwaliteit, structuur en voedingswaarden behoudt. Vervolgens wordt het in een isolatiezak op droogijs verpakt en naar je thuis verzonden. Enkele uren later komt het vlees in perfecte staat bij je thuis aan en kan jij beginnen te koken. Smakelijk!