RSC Anderlecht – Paars-wit, Sporting, Mauve et blanc en Les Mauves
Van de oprichting tot de definitieve promotie naar de Eerste Klasse: kom alles te weten over RSC Anderlecht – de meest gevierde voetbalclub van België. RSC Anderlecht won al veertig Belgische landstitels, negen keer de Belgische Beker en tien keer de Belgische Supercup. Lees hier alles over het verhaal van RSC Anderlecht en ontdek wat er zo speciaal is aan Paars-wit.
Geschiedenis van RSC Anderlecht
Op 27 mei 1908 werd RSC Anderlecht opgericht in , uit de Brusselse gemeente. De club sloot zich op 8 april 1909 aan bij de (UBSSA). De oprichters besloten dat de outfits een witte broek en een paars-witte trui zou zijn. In dit artikel onderzoeken we de geschiedenis van RSC Anderlecht vanaf de oprichting tot de definitieve promotie naar de Eerste Klasse.
Oprichting van de club
Henri Roos, Maurice Kelchtermans, Anatole De Cuyper, Camille De Cuyper, Antoine Suys, Emile Suys, Emile Dietens, Pierre Dietens, Michel Hames, Leopold Hames, Albert Van Roye, Paul Arnold, Paul Trion, Edgard Debock, Jean Schneider, Gaston Versé en Guillaume Vandenhoof waren de overeengekomen om een voetbalclub op te richten. Charles Roos was mede-oprichter en werd verkozen tot de eerste voorzitter van de club, terwijl Michel Hames de eerste secretaris werd. De club stelde een lidmaatschap in met een lidgeld van 1 frank per trimester. Het eerste veld werd gekozen door Charles Roos en bevond zich in de wijk .
Stamnummer 35
Anderlecht sloot zich aan bij de (UBSSA) en kreeg stamnummer 35. De groei van de club werd verder gestimuleerd door , vader van mede-oprichter Gaston Versé. Hij investeerde in de begindagen 10.000 BEF en liet de club verhuizen naar het voetbalterrein in de Verheydenstraat, die nu de Demosthenesstraat heet. Voor het eerst hield de club na afloop van een seizoen geld over. De winst bedroeg 709,47 BEF.
Promotie naar de Eerste Klasse
Anderlecht promoveerde naar de Eerste Afdeling, de huidige Tweede Klasse. Het eerste seizoen in de Eerste Afdeling sloot Anderlecht af als vierde én met winst. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vond geen officiële competitie plaats, maar er werd wel een noodcompetitie georganiseerd. Daarin werd Anderlecht tweede. Pas in 1919 werd er opnieuw een officiële competitie in het leven geroepen.
Initiatieven van RSC Anderlecht
In de jaren na de oorlog bleef de club groeien, vooral dankzij initiatieven vanuit de club. Zodoende kreeg Anderlecht een beroemde jeugdopleiding, verkreeg het een naamloze vennootschapstatus, vergrootte het stadion en ontstonden er allerlei commerciële samenwerkingen. Ook stond de club aan de basis van de Europese Club Associatie (ECA).
Topspelers bij RSC Anderlecht
Ook in de topsport hebben veel legendarische spelers hun loopbaan bij Anderlecht begonnen. Denk aan , en . Deze spelers hebben hun hart laten spreken in het shirt van Anderlecht en dragen bij aan de reputatie van de club. Ook speelden veel buitenlandse spelers voor Anderlecht, zoals , , en vele anderen.
Europese successen van RSC Anderlecht
Het is RSC Anderlecht samen met KV Mechelen gelukt om een of meer Europese titels binnen te slepen. In de jaren ’70, ’80, ’90 en 2000 heeft de ploeg verschillende Europese trofeeën gewonnen. In 1990 bereikte Anderlecht de finale van Europacup II, waarna ze hun laatste Europese finale ooit speelden. Uiteindelijk heeft Anderlecht een indrukwekkende track record opgebouwd, met meerdere Belgische én Europese kampioenschappen.
Interesting facts over RSC Anderlecht
Kortom, RSC Anderlecht is de meest gevierde club uit de Belgische voetbalgeschiedenis. Om meer te weten te komen over deze geschiedenis, hebben we wat interessante feiten voor je op een rijtje gezet.
- Het stadion, het Constant Vanden Stockstadion, biedt plaats aan 21.500 toeschouwers.
- De opbrengsten van een vriendschappelijk duel van RSC Anderlecht in 1967 ging naar de jonge weduwe van de overleden Laurent Verbiest.
- De eerste outfit bestond uit een witte broek en een paars-witte trui.
- RSC Anderlecht heeft al dertig Europese wedstrijden gespeeld.
- Het originele shirt van RSC Anderlecht hangt in The National Football Museum in Manchester.
- RSC Anderlecht is sinds 2010 een naamloze vennootschap.
Introductie van Algemeen Directeur Karel van Eetvelt
FAQ over RSC Anderlecht
Wanneer is RSC Anderlecht opgericht?
RSC Anderlecht is op 27 mei 1908 gesticht in Anderlecht, uit de Brusselse gemeente.
Hoe kan je lid worden van RSC Anderlecht?
Je kan lid worden door een lidmaatschap af te sluiten. Het lidgeld hiervoor bedraagt 1 frank per trimester.
Wat is het stemnummer van RSC Anderlecht?
RSC Anderlecht sloot zich aan bij de Union Belge des Sociétés de Sports Athlétiques (UBSSA) en kreeg stamnummer 35.
Waar was het eerste veld van RSC Anderlecht?
Het eerste veld van RSC Anderlecht bevond zich in de wijk Anderlecht.
Naar welke klasse promoveerde RSC Anderlecht?
RSC Anderlecht promoveerde naar de Eerste Afdeling, de huidige Tweede Klasse.
Welke topspelers hebben voor RSC Anderlecht gespeeld?
Veel legendarische spelers hebben hun loopbaan bij Anderlecht begonnen, zoals Enzo Scifo, Franky Van Der Elst en Vincent Kompany.
Wat zijn de prestaties van RSC Anderlecht?
RSC Anderlecht won al veertig Belgische landstitels, negen keer de Belgische Beker en tien keer de Belgische Supercup.