KAA Gent (Voetbalclub)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie. Voor informatie over het vrouwenvoetbalelftal van deze club, zie .KAA Gent is een voetbalclub uit België, opgericht in 1900. Met 20.000 zitplaatsen, is de Ghelamco Arena het thuisstadion van KAA Gent, waar verschillende voetbalwedstrijden, muziekconcerten en andere evenementen worden gehouden.
Geschiedenis
De atletiekafdeling van KAA Gent was in 1895 een van de tien oprichters van de sportbond. De voetbalafdeling werd opgericht in 1900 en is bij de aangesloten met stamnummer 7. KAA Gent speelt in de Jupiler Pro League en heeft blauw en wit als kleuren. De club won in 1964, 1984, 2010 en 2022 de Belgische landstitel, en werd in 2015 voor het eerste Belgisch Kampioen. De club won toen ook haar eerste Beker van België.
1864-1900: Beginjaren zonder voetbalafdeling
Doorheen de jaren scheurden enkele verenigingen zich af. Op 10 september 1891 fuseerde de club met de Association Athlétique , die zelf een samensmelting was van jongere clubs zoals Racing Club , Running Club en Red Star . De nieuwe fusieclub heette Association Athlétique La Gantoise , en naast enkel atletiekwerden de activiteiten geleidelijk uitgebreid naar voetbal, handbal (in 1900), basketbal, cyclyng, hockey, tennishockey, tennis, schaatsen, ijshockey en schaken. Uit deze vereniging ontstond tevens de huidige atletiekclub.
1900-1920: Voetbal op diverse locaties
In 1900 werd door leerlingen van het een voetbalsectie opgericht bij La Gantoise. De eerste voorzitter en tevens kapitein van de ploeg werd dokter . Men speelde zijn wedstrijden op het Carpentierplein, dat lag tussen de Kortrijksesteenweg, de Clementinalaan, de Oostendestraat en de Astridlaan. Men kleedde zich om in café “La Demi-Lune”. Aanvankelijk had men zwart-wit gekozen als kleuren, maar eer men op 31 oktober 1900 officieel lid werd van La Gantoise had men dit veranderd in blauw-wit.Op 15 november 1900 werd dan de eerste wedstrijd gespeeld, tegen Omnium Sporting Club. Op 30 december van datzelfde jaar speelde men tegen het toen grotere Racing Club Gantois; de wedstrijd werd met 10-0 verloren.
Reeds op het eind van de 19de eeuw was de club echter bij de FUB aangesloten, en ondanks het feit dat Racing Club Gantois dus een oudere voetbalclub uit de stad was, zou bij de toekenning van de stamnummers enkele jaren later AA La Gantoise met stamnummer 7 een kleiner stamnummer krijgen dan Racing Club dat 11 zou krijgen. Vanaf 1901 speelde AA La Gantoise zijn eerste officiële wedstrijden in de lagere afdelingen.
1920-2013: Jules Ottenstadion
In 1904 verhuisde men naar de Mussenstraat. In 1910 moest men plaats maken voor de industriezone Jules Otten en verhuisde men naar de Albertlaan. Daar werd een terrein, een trainingsveld, tennisvelden, een looppiste, tribunes en andere accommodatie gebouwd. Op 9 december 1915, tijdens de Eerste Wereldoorlog, brandde de tribune echter uit.
In 1922 werd AA La Gantoise kampioen in de Eerste Afdeling, en steeg zo voor het eerst in zijn geschiedenis naar de Ere Afdeling, de huidige Pro League. Reeds in 1914 had de club de koninklijke titel gekregen en heette voortaan Association Royale Athlétique La Gantoise , kortweg ARA La Gantoise (ARAG). Bij de Wereldtentoonstelling in 1935 mocht de club diverse sportactiviteiten organiseren.
Het eerste seizoen, 1937-1938, in de hoogste klasse werd echter moeilijk voor de club, en pas na een testmatch tegen Standard Luik kon de ploeg de degradatie afwenden.
Tragedie: Groot busongeluk in 1956
Op 3 april 1956 kwam de bemanning van KAA Gent samen met hun supporters terug van een uitwedstrijd tegen Racing Mechelen, toen hun bus van de weg en kantelde in het water. Er vielen 35 dodelijke slachtoffers. De basketballers van KAA Gent die in dezelfde bus zaten, liepen gelukkig geen letsel op.
Op 7 juni vond de gezamenlijke begrafenis plaats, bijgewoond door zestigduizend Gentenaars en delegaties van heel wat voetbalclubs en andere Vlaamse steden. De slachtoffers werden begraven op de Begraafplaats te Gent.
1964: Eerste Belgische landstitel
1959 betekende het begin van een goed decennium voor de club. KAA Gent eindigde in 1962-1963 derde, met evenveel punten als Beerschot, en slechts op één puntje van kampioen Anderlecht. Het volgende seizoen werd KAA Gent alleen tweede, ditmaal op drie punten. In 1964 pakte de club met de zijn eerste grote trofee en werd zo het volgende seizoen de eerste Belgische club die deelnam aan de jonge
In 1920 werd het stadion heropgebouwd en vonden er weer voetbalwedstrijden plaats. In 1962 vernieuwde men het Jules Ottenstadion en in 1979 liep men achter de financiën aan. Dan pas startte men met de bouw van de Ghelamco Arena.
FAQ
Wanneer isKAA Gent opgericht?
KAA Gent is opgericht in 1900.
Waar speelt KAA Gent hun voetbalwedstrijden?
KAA Gent speelt hun voetbalwedstrijden in de Ghelamco Arena, dat 20.000 zitplaatsen heeft.
Waar kleedde KAA Gent zich in het begin om?
KAA Gent kleedde zich in het begin om in café “La Demi-Lune”.
Heeft KAA Gent al Belgische Titels gewonnen?
Ja, KAA Gent heeft in 1964, 1984, 2010 en 2022 de Belgische landstitel gewonnen.
Wat voor activiteiten worden er georganiseerd in de Ghelamco Arena?
In de Ghelamco Arena worden voetbalwedstrijden, muziekconcerten en andere evenementen gehouden.