Matcha is een poederthee. Het is populair en iedereen ter wereld zweert bij het groene poedertje. Poederthee zit vol met antioxidanten. Dit is alleen als je de goede kwaliteit koopt. Ik zal wat meer over goede matcha vertellen met vijf manieren om daarachter te komen.
Lost goede matcha volledig op?
Je vraagt je waarschijnlijk af of poederthee volledig oplost in je drankje? Matcha-deeltjes zijn zo ongeveer vijf micron groot. Het hoort dus heel erg fijn te zijn. Je kunt dit vergelijken met hoe oogschaduw aanvoelt. Het moet net zo zacht en fijn zijn. Als je goede matcha hebt dan zal dit moeiteloos oplossen in koud en warm water. Drink je matcha uit een flesje? Dan moet je even goed schudden zo een 10 à 15 seconden. Dan mogen er geen klontjes meer inzitten. Klontert het na 10 à 15 seconden nog wel? Dan weet je dat het geen goede kwaliteit is.
De goede smaak matcha-producten
Als je groene thee hebt dan kun je soms een bittere smaak ervaren. Dit is ook het geval bij matcha-producten die van mindere kwaliteit zijn. Voor de beste kwaliteit matcha-producten moet je een zachte en zoete smaak hebben. Het heeft van zichzelf geen bittere smaak en heeft geen toevoegingen nodig.
Is de beste matcha groen van kleur?
Als je een zakje matcha hebt gekocht kun je al vrij snel weten of het goed is of niet. Dit kun je zien door de groene kleur. Het heeft namelijk een supergroene felle kleur. Matcha van mindere kwaliteit zal een doffe of gelige kleur hebben. Dit is meestal een slecht teken want de matcha is niet van hoge kwaliteit of is over de houdbaarheidsdatum heen.
Kwaliteitskeurmerk
Het kan soms zijn dat je de matcha niet kunt proberen voordat je het koopt. Dan zul je het met de informatie die erop staat moeten doen. Het is daarom belangrijk om dan naar het kwaliteitskeurmerk te kijken. De beste matcha is een biologische matcha van ‘ceremonial’. De blaadjes van de matcha zijn lichtzoet en niet bitter. Als je de verpakking opent zul je dit verschil meteen proeven.
Wat is de herkomst van matcha?
Matcha komt van de Camellia sinensis-plant. Een goede matcha komt uit Japan. Deze worden namelijk met de hand geplukt. De planten groeien in de zon, daarna zo een 4 à 6 weken in de schaduw.