Overheerlijke vegetarische gyoza; ik maakte ze voor het eerst een paar weken geleden. We kregen een vriendin te eten die, net als wij tegenwoordig, geen vlees eet. Daarnaast lust ze ook geen schaal- en schelpdieren. Een uitdaging? Zeker niet! Ik kwam al gauw op het idee om vegetarische gyoza te maken. Samen met spring rolls en gua bao vormde dit een heerlijke Aziatische maaltijd!
Recept vegetarische gyoza
Dit recept voor vegetarische gyoza is genoeg voor het maken van zo’n 20 stuks. Voor dit gerecht heb je een koekenpan nodig, een beetje water, olijfolie en (natuurlijk) zout en peper.
- 1 winterwortel
- 1/2 Chinese kool
- 125 gram bakje kastanje champignons
- 4 lente ui
- 2 tenen knoflook
- 1 duim gember
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel maiszetmeel (maïzena)
- 1 pakje gyoza vellen (van de toko)
Je begint met het voorbereiden van de vulling van de gyoza. Hiervoor moet je de wortel raspen. Snijd vervolgens de lente ui in ringetjes en de Chinese kool in fijne reepjes. Ook de kastanje champignons snijd je in fijne reepjes. Zorg dat je je knoflookpers in de aanslag hebt en dat je gember is fijn geraspt.
Zet vervolgens de koekenpan op het vuur. Bak de champignons in een klein beetje olijfolie en voeg zout en peper toe. Zodra de champignons goed gaar zijn haal je ze uit de pan. Zet ze voor nu even opzij.
Daarna bak je de wortel en lente ui in de koekenpan. Voeg ook daarbij een beetje olijfolie en zout en peper toe. Als dit mengsel gaar en zacht is voeg je de geperste knoflook en geraspte gember toe aan de pan. Vervolgens gaat de kool erbij en laat je dit op een middelhoog vuur staan totdat het zacht is.
Is alles lekker gaar en zacht? Dan mogen de champignons er weer bij. Om het gerecht op de smaak te brengen voeg je nu de sesamolie en sojasaus toe. Als laatste doe je het maiszetmeel (opgelost in een beetje water) erbij.
Tijd om te proeven! Is het goed op smaak? Mooi! Dan kun je de vulling nu laten afkoelen.
Gyoza vullen
Wanneer het mengel is afgekoeld is het tijd om de gyoza te vullen. Per gyoza vel voeg je één ruime theelepel van het groentemengsel toe.
Maak vervolgens de randjes rondom nat en vouw het velletje dubbel. Plak de randen tegen elkaar.
Om te zorgen dat de gyoza goed dicht blijft zitten maak je er vouwtjes in. Dat is niet alleen praktisch, maar ziet er ook nog eens super leuk uit! Als je de gyoza niet gelijk gaat afbakken, zorg er dan voor dat je ze een beetje bestuift met maïzena zodat ze niet aan elkaar gaan plakken op het bord.
Bakken en stomen
Zet een koekenpan met olijfolie op het vuur en bak de gyoza een paar minuten aan op iedere kant tot ze goudbruin zijn. Voeg vervolgens een flinke scheut kokend water toe. Daarna sluit je de koekenpan af met een deksel. Laat de gyoza een paar minuten stomen tot het water verdampt is. En klaar! Eet smakelijk!
Gyoza bewaren
Je hoeft de gyoza niet allemaal in één keer op te eten, je kunt ze namelijk ook goed bewaren! Zorg er voordat je de gyoza ruim bestuift met maïzena (tegen het plakken) en vries ze voordat je ze afbakt in.