Zelfgemaakte jam smaakt niet alleen beter, het is ook gezonder
Een potje jam uit het schap van de supermarkt halen en thuis op de ontbijttafel zetten is eenvoudig. Heel anders als je je eigen jam of gelei maakt en het nog steeds de moeite waard is. Veel werk en het hoeft niet per se goedkoper te zijn. Wat spreekt eigenlijk voor de eigen productie?
Bij het zelf maken van jam wordt een hoger aandeel fruit en minder suiker gebruikt, omdat je met moderne inmaaksuiker niet de gebruikelijke mengverhouding van 1:1 hoeft aan te houden, maar ook twee of zelfs drie delen fruit en één deel suiker. De conserven zijn nog stevig. Aan de gelerende suiker worden echter conserveringsmiddelen toegevoegd. Conserveringsmiddelen zijn echter niet voor iedereen weggelegd.
Alternatieven voor jamsuiker zijn appel- of citruspectine of agar-agar gemaakt van zeewier. Als je ze gebruikt, heb je maar een beetje suiker nodig. Terwijl het minder raadzaam is om zoetstof te gebruiken omdat het de bulk mist die nodig is voor conservering en niet alle zoetstoffen hittebestendig zijn.
Je hoort steeds weer dat citroensap een must is bij het inmaken.
Wat brengt het zure sap?
Enerzijds verfijnt citroensap de smaak van gelei, marmelade en jam en anderzijds dient het zuur ook om het te conserveren en het geleerproces te bevorderen, vandaar dat jamsuiker vaak citroenzuur bevat. En dan is het citroensap ook in een ander opzicht een alleskunner, want het behoudt de kleur van het fruit, zodat de confituur er weken later nog heerlijk uitziet en onze eetlust opwekt.
Zelfgemaakte jam is niet alleen gezonder omdat er minder suiker en meer fruit in zit, maar ook lekkerder dan uit de winkel en bovendien kun je altijd nieuwe recepten uitproberen en je creativiteit de vrije loop laten.
Recepten
Leuk dat je nu weet dat het zelf maken van jam en marmelade beter is, nu nog de juiste recepten om jam te maken. Die kun je vinden op www.marmelades.nl, net als overigens verschillende gezond sapjes om zelf te maken, en nog veel meer.