De Thaise keuken staat bekend om zijn smaak, aroma en levendige kleuren. Een groot deel van wat de Thaise keuken tot zo’n delicatesse maakt, zijn de talloze specerijen en verse kruiden die de Thai gebruiken in hun recepten. We nemen vandaag de tijd om enkele van de meest voorkomende specerijen te bespreken, zodat u de verfijnde aard van de keuken kunt begrijpen en waarderen. Zullen we beginnen?
Kaneel (Ob-choey)
Iedereen kent kaneel, omdat het een van de meest populaire specerijen ter wereld is. Thai gebruiken kaneel niet zoals westerlingen dat doen. Hoewel het een beetje zoet geeft, gebruiken de Thais het om hun soepen en stoofpotten te kruiden, zoals pa-loe soep en gestoofde runderstoofpot. Kaneel kan helpen tegen hitte-uitputting, waardoor het de perfecte specerij voor Thailand is.
Korianderwortel (Rak-pak-chee)
Koriander is een ander veelgebruikt kruid dat mensen over de hele wereld gebruiken als garnering, maar niet zoveel culturen gebruiken de wortel van het kruid om mee te koken. Thaise mensen malen de wortel in een vijzel om er een pasta van te maken. De smaak en het aroma die uit de korianderwortel opstijgen, geven veel soepen in Thailand hun geweldige smaak.
Koriander zaden (Look-pak-chee)
Het is niet alleen de wortel van deze plant die de Thai gebruiken om te koken. Ook de zaden worden gebruikt. Chinezen gebruiken korianderzaadjes al eeuwenlang als specerij, en het is niet moeilijk te zien waarom. De aardse en nootachtige smaak samen met het unieke aroma en de lichte hitte maken het kruid een geweldige marinade voor rood vlees. Mensen gebruiken deze zaden ook als basis voor verschillende curry’s, waaronder panang en massaman, die beide bekend staan als enkele van de beste curry’s ter wereld.
Komijn (Yee-rah)
Komijn heeft een sterke en aparte smaak. Het aroma wordt in keukens over de hele wereld gewaardeerd. In de Thaise keuken worden komijnzaadjes geroosterd, fijngestampt en dan gemengd met currypasta om de smaak te verbeteren. Ze zijn een essentieel onderdeel van rode, groene en gele curry.
Gedroogde pepers (Prik-haeng)
Thais eten staat bekend om zijn hitte en kruiden, dus het is niet moeilijk te begrijpen waarom gedroogde chilipepers op de lijst staan. Thai gebruiken chili overal voor, van curry en roerbakgerechten tot soepen. Ze strooien het zelfs over noedels om het wat extra pit te geven!
Tip: Thaise kruiden bij Natural Spices
Galangal (Kha)
De beroemde tom kha gai, oftewel kip en galangal soep, is een van de beroemdste gerechten met galanga in Zuidoost-Azië – misschien zelfs wel in de hele wereld! De wortelplant is verwant aan gember, wat verklaart waarom hij enigszins vergelijkbare smaken heeft. Het grote verschil tussen gember en galanga is dat de laatste een veel complexere en mildere smaak heeft in vergelijking met gember.
Gember (Khing)
Gember heeft een pittige smaak en wordt vaak gebruikt als een natuurlijke remedie om indigestie te genezen. Veel van de manier waarop de Thai gember gebruiken is ontleend aan de traditionele Chinese keuken, omdat gember meestal te vinden is als topping in congee, gestoomde vis, en sauzen op basis van Chinese azijn.
Knoflook (Kra-tiam)
Knoflook is een van de meest populaire ingrediënten in de Thaise keuken. Het zit in elk roerbakgerecht, fijngemaakt en verwerkt in soepbodems en currypasta’s, vers gegeten met vet voedsel, en zelfs gefrituurd en toegevoegd als een topping aan verschillende gerechten. Knoflook is een cruciaal ingrediënt dat je in elke regionale Thaise keuken kunt vinden.
Groene peperkorrels (Prik-thai-orn)
Jonge groene peperkorrels zijn licht knapperig, aromatisch, en ze verpakken een behoorlijke hoeveelheid hitte. Ze zien eruit als een soort groene bes, maar als u er een in uw mond stopt in de verwachting van een zoete smaak, staat u een onaangename verrassing te wachten. Thaise mensen gebruiken groene peperkorrels meestal als ingrediënt voor roerbakgerechten zoals pud-kee-mao en choo-chee.
Heilig Basilicum (Bai ka-prow)
Thaise basilicum of heilige basilicum is het hoofdingrediënt in een van de beroemdste gerechten ter wereld – pad kra pao. Het uitgesproken aroma en de uitgesproken smaken maken van deze soort basilicum de perfecte toevoeging aan elk soort roerbakgerecht dat er bestaat. Thaise mensen strooien ook verse basilicumblaadjes bovenop soepen en curry’s om het een beetje een aromatische kick te geven.