Royal Football Club de Liège
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie, komt Royal Football Club de Liège. Deze club heeft onder andere de volgende bijnaam: Les Sang et Marine. Bovendien behoort de club tot de nationale top in de beginjaren van de competitie. De club is aangesloten bij de Belgische voetbalbond UBSSA met stamnummer 4. Club Luik heeft rood-marineblauw als kleur.
Geschiedenis
De club werd in 1892 als Liège Football Club opgericht. Toen de Belgische voetbalbond UBSSA in 1895 werd opgericht, werd de club lid als Football Club Liégeois. In 1920 kon de club zich Koninklijk noemen (Royal FC Liégeois) toen die 25 jaar aangesloten was, de club had ondertussen al drie landstitels behaald. Vanaf 1905 speelde de club in het stadion met wielerpiste te Herstal. In 1910 en 1911 werd telkens de landstitel behaald.
Jarenlang speelde Liège met het succesvolle aanvallerstrio; Paul Van Himst, Robert De Veen en Armand Swartenbroeks. De ploeg had in die tijd een zeer grote aanhang: de wedstrijd waarin de landstitel van 1952 werd behaald werd bijgewoond door circa 50.000 toeschouwers. Tijdens de jaren 60 speelde Liège vijf maal in de Europese beker, en haalde daar in 1964 de halve finale. In 1985, 1988 en 1989 kon de ploeg ook spelen in de UEFA Cup.
Stadion
In 1990 verloren zij de beker in een finale tegen Club Brugge. Daarna haalde men ook in de UEFA Cup in 1990/91 de kwartfinale. In 1989 werd de naam Royal FC de Liège, in 1991 zou dit Royal Club Liégeois worden. In 1994 werd het stadion afgebroken ten voordele van een groot winkelcomplex en de club week uit naar RCS Tilleur. Een fusie van de club met RFC Trois Pont (stamnummer 21) werd door de voetbalbond niet goedgekeurd, maar de club werd toch omgedoopt tot Royal Tilleur FC de Liège in 1996. Tilleur met stamnummer 21 verdween.
Uiteindelijk liet men in 1998 het woord Tilleur weer vallen en noemde de club zich weer Royal FC de Liège. Na de fusie ging de club van start in de Tweede Klasse en promoveerde direct naar tweede. In 2003, wegens het niet behalen van zijn licentie, degradeerde Liège echter opnieuw naar derde klasse, en het seizoen erop direct naar vierde wegens financiële problemen. In 2007 kon de club dan via de eindronde terugkeren naar de derde klasse.
De club moest tegen degradatie vechten maar kon uiteindelijk toch het behoud verzekeren. In 2016 werd Liège landskampioen en keerde terug in Tweede Klasse. Twee jaar later werd het kampioen met 13 punten voorsprong en promoveerde zo naar Derde Klasse. Het speelt momenteel in de stadion Rue de la Tonne. Het stadion zal bij voltooiing een capaciteit hebben van ongeveer 8000 toeschouwers.
Conclusie
Royal Football Club de Liège is een Belgische voetbalclub uit Luik die sinds 1892 bestaat. Door jarenlang succes in de jaren ’50 en ’60 was de club een van de grootste clubs in België op dat moment. Hoewel de club door de jaren heen is gedegradeerd en kampioenschappen is misgelopen, blijft de club een sterke concurrent zijn op nationaal niveau. Met een eigen stadion in aanbouw heeft de club alle ingrediënten in huis om opnieuw terug te keren naar de nationale top.
FAQ over Royal Football Club de Liège
Wat is de bijnaam van de club?
De bijnaam van de club is Les Sang et Marine.
Wanneer is de club opgericht?
De club is in 1892 als Liège Football Club opgericht.
Waar speelt de club?
De club speelt momenteel in het stadion Rue de la Tonne met een capaciteit van ongeveer 8000 toeschouwers.
Hoeveel landstitels heeft de club behaald?
De club heeft drie landstitels behaald.
In welke klasse speelt de club momenteel?
De club speelt momenteel in de Derde Klasse.
Wanneer is de club Koninklijk geworden?
De club werd in 1920 Koninklijk toen die 25 jaar aangesloten was bij de Belgische voetbalbond UBSSA.
Wat is het clubnummer van de club?
De club is aangesloten bij de Belgische voetbalbond UBSSA met stamnummer 4.
Heeft de club ook gespeeld in Europese competities?
Ja, de club heeft vijf maal in de Europese beker gespeeld, en in 1964 de halve finale bereikt. Ook speelde Liège in de UEFA Cup in 1985, 1988 en 1989.
Wat zijn de kleuren van de club?
Club Luik heeft rood-marineblauw als kleur.