Comfort foods hoeven niet altijd slecht te zijn
Comfort food wordt vaak gezien als niet erg gezonde etenswaren. Wat comfort food is, verschilt ook per persoon, misschien is het voor jou altijd al gezond. Ervan uitgaande dat iedereen ook ongezonde comfort foods heeft gaan we even kijken naar de gezondere keuzes binnen deze ongezonde categorie.
Wat zijn comfort foods
In de eenvoudigste uitleg zijn comfort foods etenswaren waar je blij van wordt. Dit kan zijn omdat je het eten heel lekker vind of dat je er bepaalde vrolijke herinneringen aan hebt. En wat vinden mensen vaak lekker? Etenswaren met veel suiker en boter, veel calorieën, veel vetten en veel koolhydraten. Koekjes, brownies, chocolade of snoep. Dit zijn wel de echte ongezonde comfort foods, een bepaalde pasta zou je ook kunnen herinneren aan die heerlijke vakantie in Italië. Niet super gezond, maar het is wel gewoon voedzaam avondeten, integendeel tot boterkoek.
Voor veel mensen zijn comfort foods echt afkomstig uit hun jeugd. Pannenkoeken bij oma of vrijdagmiddag na school een frietje halen op de markt. Dat soort dingen. Laten we nou even kijken welke foods dan, tot je verbazing, toch best gezond kunnen zijn.
Chocolade
Chocolade gezond? Nou dat is nog wel afhankelijk van welke chocolade je precies eet. Er zit namelijk een ingrediënt in chocola wat een gezonde invloed heeft op het lichaam…. Cacao! Cacao is goed voor hart- en bloedvaten. Omdat deze effecten voortkomen uit cacao is het zo dat een beetje pure chocolade gezond kan zijn. Het liefst met een zo hoog mogelijk cacao percentage en je hebt maar 10 gram per dag nodig. Chocolade wordt ook vaak gepaard met noten, die ook erg gezond zijn om iedere dag een beetje van te eten. Dus een paar nootjes omringd door goede kwaliteit pure chocolade is een uitstekende gezonde comfort food. Ben jij nog op zoek naar lekkere chocolade noten van goede kwaliteit? Dan raden wij deze dragees van Friandries aan om eens te proberen. Eet er alleen niet te veel! een beetje kan elke dag in een gezond eetpatroon.
Friet
Friet is gemaakt op basis van aardappel, best gezond zou je denken. Maar dan gaat het in het frituurvet, dat wordt lekker opgenomen in de frietjes, vervolgens nog wat zout erover, anders is het zo flauw en tot slot een klodder volvette mayonaise. Ineens maakt die aardappel niet meer veel uit. Maar er is dus een gezondere optie. De frietjes kunnen in de airfryer of zelf oven worden gemaakt (je kan ze zelfs van aardappel maken, niet kant en klaar kopen). Vervolgens doe je rustig aan met het zout of laat je die helemaal weg. En in plaats van gewone mayonaise koop je de light versie en mix je die 50/50 met magere kwark. Zo heb je een fris sausje met een stuk minder calorieën. Wil je een pittig sausje, voeg dan wat sriracha toe, voor een knoflooksaus, een beetje knoflookpoeder enzovoorts.
Jouw favoriete comfort food een gezonde twist geven kan bijna altijd, het kost je alleen even wat tijd om erachter te komen hoe!