Als je eens een dagje Mexicaans wilt eten dan kan je het beste de voorbereidingen de dag van tevoren al maken. Om de echte Mexicaanse keuken te proeven moet je beseffen dat dit niet altijd uit fast food bestaat dat snel klaar is, maar ook uit gerechten die langzaam gegaard worden of gemaakt worden uit restjes die over zijn van de dag ervoor. Hoe dan ook, het echte Mexicaanse eten is iets wat je echt eens geprobeerd moet hebben in je leven.
Mexicaans ontbijt, Huevos Rancheros
Huevos Rancheros is een gerecht dat als ontbijt gegeten wordt. Het gerecht bestaat uit opgebakken zwarte bonen met spekjes en spiegeleieren. Het is een heerlijk en simpel gerecht als je besluit om een blikje zwarte bonen open te maken. Als je liever vanaf het begin begint dan kan je ook gedroogde bonen gebruiken die je de avond van tevoren kookt en in de ochtend opbakt.
Carnitas
Carnitas is een soort van slow cooked pulled pork, maar dan net iets anders. Carnitas is een echt streetfood in Mexico en ondanks dat het een simpel gerecht is smaakt het heerlijk. De carnitas maak je van varkensvlees dat je uren laat garen op een lage temperatuur in de oven of slowcooker. Je kan dit gerust de dag van tevoren al bereiden. Voordat je carnitas pas echt eet moet je deze namelijk opbakken in varkensvet, als je dit niet in huis hebt dan voldoet boter ook prima. Vervolgens serveer je het op een mais taco met rauwe ui, koriander, (hete) pepersaus en limoensap.
Fajitas
Fajitas worden meestal gemaakt met kip, rundvlees of garnalen. Het vlees wordt gemarineerd in een mix van verschillende kruiden zoals oregano, komijn, kaneel, cayennepeper, zout en limoensap. Het wordt bereid in een hete pan of in de oven en kort verhit op een hoge temperatuur samen met paprika en ui. Het wordt geserveerd met mais tortilla’s, zure room, guacamole, pico de gallo, hete pepersaus en limoenen voor het sap. Als je wilt kan je dus zelf je taco ermee opbouwen.
Guacamole
Guacamole is natuurlijk een bekende Mexicaanse dip. Het wordt gemaakt van avocado die geprakt wordt met tomaat, rauwe ui en in de meeste gevallen knoflook. Daarnaast worden er vaak wat kruiden aan toegevoegd en limoensap.
Pico de gallo
Deze hele simpele mix wordt vaak als salsa en smaakmaker gebruikt bij vele gerechten. Het zijn simpelweg tomaten die heel fijngehakt worden in blokjes met rauwe ui die ook zo klein mogelijk wordt gesneden, hete peper ook wederom zo klein mogelijk gesneden en limoensap. Je kan hier bijvoorbeeld nog rauwe vis of garnalen aan toevoegen en dan heb je ineens ceviche. Een heerlijk voorgerecht dat gaart in het limoensoep.