Cercle Brugge
Geschiedenis
Cercle Brugge Koninklijke Sportvereniging, vaak kortweg ‘Cercle’ genoemd, is een Belgische voetbalclub uit de stad Brugge die uitkomt in de Pro League van het Belgisch voetbal. De club is aangesloten bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond met stamnummer 12 en heeft groen-zwart als kleuren. Cercle kende vooral succes in de eerste helft van de 20e eeuw, toen het driemaal de landstitel binnenhaalde. De club slaagde er in 1911 in om als eerste Vlaamse ploeg ooit kampioen van België te worden. In 1927 was Cercle de eerste Brugse ploeg die zowel het kampioenschap als de beker won in hetzelfde jaar. In 1985 kon Cercle een tweede beker in zijn trofeeënkast zetten. De thuishaven is het Jan Breydelstadion dat men deelt met Club Brugge.
Vooroorlogse successen
Cercle Brugge KSV, de Frère Xaverians in de volksmond, zagen hun katholieke oud-leerlingen niet graag samenspelen met de niet-religieuze oud-leerlingen van het Koninklijk Atheneum in de nasleep van de Schoolstrijd. Op 9 april 1899 werd Cercle Sportif Brugeois als tegenreactie boven de doopvont gehouden door de “Vereeniging der Oudleerlingen Broeders Xaverianen”. De sportkring had als doel de sportoefeningen te bevorderen: voetbal, cricket, tennis, lopen, wielrennen e.a. Ze sloot op 7 november 1899 aan bij de Union des Sociétés Francophones de Sports Athlétiques (USFSA), waaruit de Belgische Voetbalbond gegroeid is. Bij de invoering van de Belgische Nummering kreeg Cercle in 1926 als een van de oudste nog actieve verenigingen het stamnummer 12 toegewezen.
Het begin van de twintigste eeuw kende de club slechts middling prestaties in de Hoogste Klasse van België. Het eindigde meestal onderaan of in de middenmoot. Na een decennium slaagde de vereniging erin mee te doen voor ereplaatsen. In 1910 eindigde het derde op twee punten van kampioen Daring Brussel. In het seizoen 1910 – 1911 was het wel raak en werd Cercle de eerste Vlaamse club die de Belgische landstitel veroverde. De volgende jaren bleef Cercle in de middenmoot of subtop meedraaien. Ook in de Beker van België haalde men goede resultaten. In 1913 bereikte men de finale, maar Union Saint-Gilloise ging na verlengingen en een 3-2 zege met de beker lopen. In het seizoen 1922 – 1923 nam Cercle zijn intrek in een nieuw stadion van 16.000 plaatsen. Dit CS Brugeois-stadion zou in 1950 na het overlijden van de voorzitter de naam Jan Breydelstadion krijgen. Bij het 25-jarig bestaan kreeg de vereniging in 1924 de koninklijke titel en werd de naam Royal Cercle Sportif Brugeois.
Kampioentitel in 1927
In het seizoen 1926 – 1927 was Cercle terug aan de top. Uiteindelijk bleek Cercle de sterkste in de eindronde en pakte de kampioentitel. Ook nu was Cercle de eerste Vlaamse club die hierin slaagde. Drie jaar later volgde in 1930 de derde en laatste landstitel, nadat Antwerp met 3-5 verloren had tegen het mindere Standard Luik. Datzelfde jaar deed Cercle mee in de Coupe des Nations, de voorloper van de UEFA Champions League. Het verloor tegen AS Roma en Real Madrid en eindigde het toernooi als negende. Cercle bleef nog enkele seizoenen meedraaien in de hoogste afdeling, tot men in 1936 op een voorlaatste plaats eindigde. Voor het eerst diende Cercle te degraderen naar de Tweede Klasse.
Magere jaren 1946 – 1961
Na de oorlog brak een moeilijker periode aan voor Cercle. Het zakte door een afgetekende laatste plaats in 1946 weg naar de Tweede Afdeling. Ditmaal bleef Cercle vijftien jaar in de lagere reeksen hangen. Cercle werd een middenmoter in de tweede klasse. In 1952 werd de vereniging voorlaatste in zijn reeks en Cercle zakte verder weg naar de Derde Afdeling. Daar duurde het even eer de ploeg weer kon meestrijden voor de hoogste plaatsen. In 1953 werd Vincent Van Quickenborne, de latere burgemeester van Brugge, voorzitter en Cercle begon stilaan aan een remonte. In 1955 strandde men nog als derde op twee punten van reekswinnaar KRC Gent. Het jaar nadien pakte men wel reekswinst met trainer-speler Bobby Dehopere en Cercle kon na vier seizoenen terug plaatsnemen in tweede klasse.
Zaak-Bogaerts
In 1965 leidde de zgn. “Zaak-Bogaerts” tot een bijkomende degradatie. Lantsoght dagvaardde de KBVB voor de Burgerlijke Rechtbank te Brussel om eerherstel te bekomen en kreeg gelijk. Paul Lantsoght nam zijn taak van ondervoorzitter weer op. Cercle was de grote dupe. Bij de uitspraak van de Burgerlijke Rechtbank zat het eerste seizoen in derde klasse er al op. Het was ook een aantal spelers verloren waaronder Aimé Anthuenis en Leo C
FAQ
Wat is Cercle Brugge?
Cercle Brugge Koninklijke Sportvereniging (vaak kortweg ‘Cercle’ genoemd) is een Belgische voetbalclub uit de stad Brugge die uitkomt in de Pro League van het Belgisch voetbal. De club is aangesloten bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond met stamnummer 12 en heeft groen-zwart als kleuren.
Waar speelt Cercle Brugge hun wedstrijden?
Cercle speelt hun thuiswedstrijden in het Jan Breydelstadion dat hij deelt met Club Brugge.
Hoelang bestaat Cercle Brugge al?
Cercle Brugge is op 9 april 1899 opgericht als tegenreactie door “Vereeniging der Oudleerlingen Broeders Xaverianen”.
Heeft Cercle Brugge veel successen geboekt?
Cercle kende vooral succes in de eerste helft van de 20e eeuw, toen het driemaal de landstitel binnenhaalde. Cercle was de eerste Vlaamse ploeg die kampioen van België werd, dat gebeurde in 1911. In 1927 won Cercle zowel de landstitel als de beker in hetzelfde jaar. In 1985 kon Cercle een tweede beker in zijn trofeeënkast zetten.
Wat was de eerste titel die Cercle Brugge won?
Cercle Brugge won in 1911 als eerste Vlaamse ploeg ooit kampioen van België.