Chinese restaurants waren er ooit in overvloed, maar echt authentieke Chinese restaurants zijn nog altijd zeldzaam in Nederland. Maar hoe weet je nu welke restaurants het beste Chinese eten serveren? Met drie stappen maken we je wegwijs!
1. Ga op zoek naar een restaurant met Chinese roots
Nederland staat vooral bekend om zijn fusion restaurants: restaurants die verschillende culturen en smaaksensaties samenbrengen. Tradities, kooktechnieken en culinaire elementen van verschillende keukens worden gecombineerd tot gerechten die wij bij de Chinees tegenkomen: denk bijvoorbeeld aan babi pangang, foe yong hai of een Chinese loempia. Deze gerechten zijn niet authentiek Chinees en zijn ontstaan door Chinees-Indische restaurants die hier razend populair zijn. Tegenwoordig worden Chinese, Indonesische en Thaise gerechten gemixt met gerechten uit Suriname, waardoor het echt authentieke Chinese eten helaas uit ons straatbeeld is verdwenen.
Wil je dus genieten van de beste Chinees in Den Haag? Zoek dan naar restaurants met een Chinese chefkok aan het roer. Ben je op zoek naar een specifieke smaaksensatie? Dan kun je bij sommige Chinese restaurants ook terecht voor een culinaire ervaring uit een bepaalde provincie of omgeving. Enkele voorbeelden zijn de belangrijke Shandongkeuken, de beroemde Kantonese keuken uit Guangdong en de verrassende Sichuan keuken uit Zuidwest-China. Dan weet je zeker dat je authentieke, echt Chinese gerechten voorgeschoteld krijgt.
2. Ken de Chinese keuken
De Chinese keuken is ruwweg in te delen in acht keukens, ieder met hun eigen smaken, tradities en toepassingen. Sommige keukens richten zich op vis, schelpdieren en zeevruchten, terwijl anderen zich specialiseren in het stomen van verschillende gerechten.
Neem bijvoorbeeld de Sichuan keuken: gerechten bomvol sterke smaken op basis van de szechuan peper en het best beschreven als tintelend, pikant en verdovend. De peper geeft vis- en vleesgerechten een bijzonder intense en citroenachtige smaak. De unieke, levendige smaken uit de Sichuan keuken zijn bij andere restaurants nauwelijks te vinden.
3. Laat je verrassen!
Het kan vrij intimiderend zijn om nieuwe gerechten te proberen. De beste Chinese restaurants in Den Haag zullen dan ook een paar gerechten op de menukaart hebben waar de gemiddelde Nederlander niet aan gewend is, zoals runderorganen, kikkerbillen en varkensoren. Sta open voor nieuwe smaken en wees niet bang om uit je comfort zone te stappen. De gerechten zijn namelijk vaak verrassend lekker! En wanneer je het niet zeker weet kun je altijd een serveerster om aanbevelingen vragen. Die weten als geen ander welke smaken met jouw wensen overeenkomen!