Er zijn vandaag de dag ontzettend veel kookprogramma’s op televisie en kookboeken vliegen als warme broodjes over de toonbank. We hebben sinds een paar jaar namelijk massaal een soort kookcultuur ontwikkeld en zijn zelf steeds vaker gaan koken. Mensen koken omdat het noodzakelijk is om af en toe te eten, maar ook voor de gezelligheid, om indruk te maken op hun partner en/of date of om bijvoorbeeld te ontspannen. Je kunt namelijk heerlijk je hoofd leegmaken in de keuken. Focus op het gerecht, zet een fijn muziekje op, misschien een glas rode wijn inschenken en verder niets. Door alle kookprogramma’s en kookboeken weten ook steeds meer mensen meer over koken. Dus misschien ken je onderstaande tips al, maar we geven ze je toch.
Koken van groentes
Ben je een liefhebber van de Hollandse keuken? Dan zul je vast wel weten dat je aardappels tussen de 15 minuten en de 20 minuten moet koken, afhankelijk van het formaat van de piepers. Maar hoelang moeten die groenten toch gekookt worden? Niemand zit namelijk te wachten op wortels die tot pap zijn gekookt of een broccoli die nog erg hard is. Andijvie en broccoli kook je bijvoorbeeld maximaal 4 minuten, dan behouden deze groentes nog een mooie structuur. Bloemkool kook je 10 minuten, peultjes en witlof maximaal 5 minuten, rode kool en boerenkool 20 minuten, snijbonen en sperziebonen ongeveer 12 minuten en spruitjes 10 minuten. Door gewoon een timer te zetten, zorg je ervoor dat je groentes altijd on fleek zijn.
Nog een aantal tips om te gebruiken
Een extra tip: als je bloemkool, spruitjes of broccoli kookt, voeg dan een klontje boter of een klein scheutje melk toe aan het kookwater. Dit zorgt ervoor dat de bekende geur – die je krijgt als je deze groentes kookt – in je huis een stuk minder wordt. Let er ook altijd op dat je snijplank goed en stevig op je aanrecht ligt. Hiermee voorkom je dat deze gaat schuiven en dat je dus in je vinger snijdt. Merk je dat de plank niet lekker blijft liggen? Pak dan een keukenpapiertje, maak deze een beetje nat onder de kraan en plaats deze onder de snijplank. Op deze manier blijft hij mooi stabiel liggen.
Tips voor als je klaar bent met koken
De derde tip die we je graag willen meegeven heeft te maken met het reinigingen van pannen en houten snijplanken. Een houten plank kan namelijk niet in de vaatwasser, dus die moet je sowieso met de hand afwassen. Dit doe je met lauwwarm water en een mild afwasmiddel. Of door er wat citroensap overeen te wrijven en de plank een nachtje te laten staan. De volgende dag spoel je hem af en is hij weer zo goed als nieuw. Een ander veelvoorkomend probleem zijn aangekoekte pannen, omdat je even niet aan het opletten was. Dit probleem los je op door er wat cola in te gieten, het een paar minuten te laten intrekken en de pan vervolgens af te spoelen. De pan is daarna niet van nieuw te onderscheiden! Voortaan wel iets beter opletten je aan het koken bent, zodat het eten niet in de pan aankoekt.